New In Stock: Bare Metal servers with instant deployment are now available! Place order today.

Блог

BaCloud ekspertai – apie dedikuotus serverius, spartųjį NVMe diską ir technologijų ateitį

  • Вторник, Январь 22, 2019

Infrastructure

Technologijoms itin sparčiai vystantis, vis dažniau dairomasi patogesnių sprendimų skaitmeninio turinio duomenų apdorojimui. Tad net mobilus, galingas nešiojamas kompiuteris – technologiniu požiūriu ne pats patogiausias įrankis duomenų saugojimui ar nepertraukiamam darbui.

„Duomenims, interneto projektams, privačiam „debesiui“, verslo valdymo sprendimams vartotojai dažniausiai ieško dedikuotų serverių su „Linux“ ir „Windows“ operacinėmis sistemomis“, – pastebi „BaCloud“ duomenų centro techninio aptarnavimo skyriaus vadovas Ernestas Fokas ir kartu su kolegomis IT specialistais testuoja dedikuotą serverį su pažangiausiu NVMe disku.

Kodėl dedikuotas serveris?

Atsakymas į šį klausimą labai paprastas – nes taip pigiau, patogiau ir efektyviau. Įprastą įmonės kompiuterį, svarbiausiems jo komponentams nusidėvėjus, ženkliai pablogėjus kompiuterio veikimo spartai, statistiškai keičiame kas 2–3 metus. Serverio tarnavimo laikas yra ilgesnis ir svyruoja nuo 4 iki 6 metų. Visa serverio įranga paskaičiuota didesnėms apkrovoms ir nepertraukiamam darbui atlikti.

„Duomenų centre serverių platformoje nenaudojami atskiri aušintuvai. Aušinimą užtikrina specializuoti įranga, kondicionieriai. Tai lemia stabilų serverių darbą ir patikimumą“, – sako E. Fokas ir atkreipia dėmesį, kad nuomojantis dedikuotą serverį, vartotojui nereikia keisti susidėvinčių komponentų. Visas šis nepigus „džiaugsmas“ – duomenų centro rūpestis.

Pagrindinis prioritetas – stabilus serverio darbas

Nors dedikuotų serverių vartotojų poreikiai keičiasi taip pat sparčiai kaip ir pačios technologijos, „BaCloud“ ekspertai sutartinai tvirtina – pagrindiniu prioritetu išlieka stabilus serverio darbas. Tiesa, vartotojams ne mažiau svarbu gauti greitą techninę pagalbą nutikus nenumatytiems gedimams. Ne paskutinėje vietoje ir lanksti serverių konfigūracija, t. y. galimybė keisti serverio komponentus bet kurią akimirką.

„Savo nuomojamų serverių pasiekiamumą garantuojame 99,97 proc. per mėnesį. Taip užtikrinamas tuo metu reikalingas našumas ir kontroliuojamos nuomos išlaidos. Serverių nuoma leidžia optimizuoti išlaidas, nes nereikia didelių investicijų (lyginant su įrangos įsigijimo kaina). Nuomojant serverį, nėra „prisirišama“ prie programinės įrangos versijos – visada yra galimybė pasikeisti „Windows Server OS“ į naujesnę versiją arba naudoti naujesnį „MS Office“ programų paketą. Jeigu įmonė viską perka, o ne nuomoja, tokios galimybės jau nėra. Kaip ir galimybės bet kuriuo metu už nedidelę kainą pasikeisti pagrindinius kompiuterio komponentus: operatyviosios atminties dydį, disko talpą“, – pagrindinius nuomojamo serverio privalumus vardija duomenų centro „BaCloud“ pardavimų inžinierius Laimonas Dirmeikis.

Serverio pasirinkimo vingrybės

Renkantis dedikuoto serverio nuomą, kuri gali kainuoti nuo kelių dešimčių iki kelių šimtų eurų per mėnesį, pravartu tinkamai įvertinti, kam nuomojamas serveris bus naudojamas.

„Kiekvienas poreikis yra individualus. Verta atkreipti dėmesį į tai, kurie serverio resursai yra reikšmingiausi numatytiems serverio darbams: ar tai procesoriaus dažnis (jų kiekis), ar operatyvinė atmintis, ar diskų kiekis ir jų apimtis. Visada padedame klientams surasti optimalius sprendimus ir sutaupyti“, – sako duomenų centro pardavimų inžinierius L. Dirmeikis.

Todėl norint atsakyti į vieną dažniausiai užduodamų klausimų – kas turi daugiausiai įtakos kokybiškam ir efektyviam darbui dedikuotame serveryje, būtina atsižvelgti į nuomojamo serverio paskirtį. „BaCloud“ ekspertų teigimu, serveriams, skirtiems duomenų saugojimui ir rezervinėms kopijoms laikyti, svarbus yra galimas maksimalus diskų kiekis (4, 6, 12 ar net 24 diskų prievadai), jų apimtys. Kitiems serveriams, tokiems kaip nuotolinės „Windows“ darbo vietoms, itin svarbus gali būti procesoriaus branduolių kiekis (4, 8, 10 ar net daugiau branduolių), operatyvinė atmintis, kuri bus dalinama prisijungusiems vartotojams.

NVMe diskas – iki 5 kartų didesnė sparta

Kokį serverį bepasirinktų vartotojas, specialistai atkreipia dėmesį – technologijos keičiasi itin sparčiai. Jei vos prieš kelerius metus gana įspūdingai atrodė puikias technines charakteristikas demonstravę SSD diskai, tai dabar jau lyderiauja itin pažangūs NVMe duomenų kaupikliai.

„Pastebime, kad pastaruoju metu vis daugiau klientų domisi ir nuomoja serverius su NVMe technologija“, – neslepia E. Fokas ir pasakoja, kad NVMe arba NVM Express diskai – tai naujas kartos technologija, veikianti net iki 5 kartų našiau nei įprasti SAS / SSD diskai. NVMe diskuose naudojamos PCI Express jungtys, todėl bendras disko greitaveikos pajėgumas siekia net 2,8 Gbps.

„Dedikuotus serverius su NVMe diskais siūlome rinktis klientams, kuriems itin svarbu didelis skaitymo / rašymo greitis: įvairaus tipo virtualizacija, didelis nuotolinių darbo vietų kiekis, didelės apimties buhalterinės programos, specializuota programinė įranga CRM, didelės duomenų bazės“, – kolegą Ernestą papildo „BaCloud“ pardavimų inžinierius L. Dirmeikis.

Greičio ir patikimumo testas

Norėdami įsitikinti, ar naujieji diskai iš tiesų net kelis kartus efektyvesni už senesnės kartos komponentus, „BaCloud“ duomenų centro inžinieriai atliko dedikuoto serverio našumo testavimus. Bandymui naudoti įprastas HDD tipo (Seagate 1TB HDD), greitesnius SSD (Samsung SSD 250GB) ir itin spartus NVMe (Samsung NVMe 250GB) diskai. Testams pasitelktos programos ATTO, „BootRacer“, „CrystalDiskMark“, „Passmark“.

NVMe testai

Šis gana nesudėtingas testavimas parodė, kad naujasis NVMe diskas už savo pirmtakus pranašesnis net ne visa galva, o, matyt, jau visu kūnu. Ar dedikuoto serverio su šiuo monstru kaina irgi atitinkamai didesnė?

„Lyginant serverio su 2x250GB SSD ir su 2x250GB NVMe kainas, tai dedikuoti serveriai su NVMe diskais yra tik 5 proc. brangesni. Taigi technologine prasme serveris yra gerokai pranašesnis ir greitesnis, tačiau nuomos kainos skirtumas yra minimalus“, – komentuoja L. Dirmeikis.

Šių diskų patikimumas irgi neturėtų kelti didesnių dvejonių. „BaCloud“ duomenų centro inžinieriai patvirtina, kad per garantinį laikotarpį nepasitaikė nei vieno šio naujos kartos disko gedimo. Tačiau nepaisant visų privalumų, lietuviai dedikuotų serverių su NVMe diskiniais kaupikliais neskuba rinktis.

E. Fokas tokią tendenciją aiškina labai paprastai – maža informacijos apie šią technologiją sklaida ir nedidelė tokių serverių pasiūla duomenų centruose. „Kita vertus, jau pastebime teigiamus pokyčius, nes vis daugiau klientų iš Europos ir Azijos šalių domisi galimybe išsinuomoti dedikuotus serverius su NVMe diskais. Vis didesnė dalis klientų, susipažinę su šia technologija detaliau, nuomojasi dedikuotus serverius su NVMe diskiniais kaupikliais“, – komentuoja „BaCloud“ duomenų centro techninio aptarnavimo skyriaus vadovas.

Kaip keisis duomenų kaupiklių rinka ir kuria kryptimi suka kompiuterinės technologijos?

„Žvelgiant į pokyčių tempus, galima tik spėlioti“, – šypteli L. Dirmeikis. Tačiau IT specialistai pripažįsta – susidaryti bendrą vaizdą apie technologijos, kurios greičiausiai taps neatsiejama mūsų gyvenimo dalimi 1–3 metų laikotarpyje, geriausia nuvykus į Vokietijoje kasmet šurmuliuojančią tarptautinę IT parodą „CEBIT“.

„Statistika rodo, jog SSD ir NVMe diskų kainos pastebimai mažėja. Tai reiškia, kad įprasti HDD kaupikliai užima vis mažesnę kietųjų diskų rinkos dalį. Kalbant apie procesorius, vis labiau populiarėja „Intel® Xeon® Scalable“ procesoriai, kurie naudoja mažiau elektros energijos ir turi didesnį branduolių kiekį, kas ir lemia išaugusį bendrą sistemos našumą. Kaip keisis, tobulės kiti kompiuterių komponentai, gana sunku prognozuoti“, – sako E. Fokas.

Kad itin pažangūs NVMe diskiniai kaupikliai pareiškė rimtas pretenzijas atsiriekti nemažą šio kompiuterių segmentų rinkos dalį, sutinka visi „BaCloud“ duomenų centro specialistai. „Bet nemanau, kad artimiausiu metu HDD diskai visai išnyks. Dalį rinkos užleidę pažangesniems NVMe diskams, HDD duomenų kaupikliai greičiausiai liks kaip specializuotas nišinis produktas“, – įsitikinęs L. Dirmeikis.

« Назад